top of page
  • Mandy

Yoga en Fybromyalgie

Bijgewerkt op: 25 okt. 2023
In Nederland zijn er zo’n 340.000 mensen die last hebben van fybromyalgie, weke delen reuma.

Yoga lijkt de lichamelijke en psychische klachten van chronische pijn te verminderen bij vrouwen met -fibromyalgie. De aandoening, die vooral vrouwen treft (75-90%), kenmerkt zich door chronische pijn en vermoeidheid. Veelvoorkomende symptomen zijn spierstijfheid, verstoord slaappatroon, problemen in het maagdarmstelsel, spanning en depressie.


Verstoord

De uitscheiding van het hormoon cortisol is verstoord bij vrouwen met fibromyalgie. Zij hebben een lagere cortisol level, dit hormoon draagt bij aan pijn, vermoeidheid en gevoeligheid voor stress.


Yoga bevordert lichamelijke ontspanning door de activiteit van het sympathische zenuwstelsel te verminderen. Hierdoor wordt de hartslag verlaagd en het ademhalingsvolume verhoogd. Dit blijkt een positief effect op de stressreactie te hebben, waardoor significante vermindering in pijn en pijn gerelateerde symptomen.

.

Restoratieve Yoga en Yin Yoga


Voor mensen met fybromyalgie ligt het doel van de yoga ook op ontspanning en overgave.

Tijdens de Yin lessen lig/sta of zit je langer in een bepaalde houding, doormiddel van je ademhaling/oefeningen probeer je je over te geven aan de zwaartekracht. Yin yoga werkt voornamelijk diep in op het bindweefsel daar waar je emoties worden opgeslagen. Tijdens deze lessen worden je energiebanen (meridianen) gestimuleerd zo kun je ruimte maken en blokkades oplossen.

Ook wordt dopamine en serotonine aangemaakt. Dit heeft weer een positief effect op de nachtrust.

Deze is bij mensen met fybromyalgie verstoord omdat zij geen diepe ( Delta) slaap kennen.


Tijdens de Restoratieve Yoga lig je langer in dezelfde houding maar hierbij is het doel je steeds dieper te ontspannen/overgeven, steeds meer de stilte op te zoeken.

Hierbij wordt je sterk geconfronteerd met jezelf om je echt over te geven aan je gedachten en gevoelens.

Door een combinatie van deze twee soorten yoga, ademhalingsoefeningen, mediatie en muziek leer je om te accepteren wat zich aandient ( prettig of onprettig) , er geen weerstand aan te geven maar juist je er aan over te geven.

Hierdoor wordt je leven makkelijker en prettiger, je hebt namelijk vrijwel geen invloed op wat er in je leven gebeurd maar wel hoe je er mee omgaat.’

Het lichamelijke voordeel zit hem in het meer bewegingsmogelijkheden/vrijheid doordat bindweefsel en spieren soepeler worden.


Voor meer informatie bel met VeerKracht by Mandy Zoet telnr 06-18257720

Www. VeerKrachtbymandyzoet.com

Of kom langs voor een gratis proefles.


Uit je hoofd weer in contact met je lijf!


294 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page