top of page

Voor wie ademcoaching?

Ademcoaching

Het aantal keer dat we dagelijks ademen varieert per persoon, van 7.000 tot wel 30.000 keer. Voor velen lijkt ademhalen vanzelfsprekend; we realiseren ons vaak niet dat een onjuiste ademhaling de onderliggende oorzaak kan zijn van talrijke gezondheidsklachten.

Wist je dat de meerderheid van de mensen niet correct ademt? Dit kan leiden tot klachten zoals SOLK-klachten (Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten), waar huisartsen vaak geen antwoord op hebben (dit vertegenwoordigt 40% van alle klachten). Denk hierbij aan hoofdpijn, vermoeidheid, stressgerelateerde klachten, enzovoort.

Onbewust kunnen we te snel, te diep, te oppervlakkig of juist te hoog ademen. Als je bijvoorbeeld constant hoog in de borst ademt, maak je stresshormonen aan tijdens het ademen.

Als je je niet bewust bent van dit patroon, ervaart je lichaam voortdurend stress en overleving. Zuurstof gaat dan voornamelijk naar vitale organen, ten koste van andere functies zoals de spijsvertering.

De negatieve invloed van een verkeerde ademhaling op het menselijk lichaam is wetenschappelijk bewezen. Daarentegen is de positieve invloed van een effectieve ademhaling op onze fysieke en mentale gezondheid onmiskenbaar. Kennis van ademhalingstechnieken is dan ook een waardevolle vaardigheid voor iedereen.

Hoe staat het met jouw ademhaling? Is er sprake van disfunctioneel ademen? Wat betekent dat en hoe kun je jouw ademhaling verbeteren? Heb je (somatische) klachten waarvoor artsen geen diagnose kunnen stellen?

Als je hier meer over wilt weten, neem gerust contact met mij op.

bottom of page